Twitterende basisscholen

Ga je als basisschool wel of niet twitteren? Om deze vraag te beantwoorden is het als basisschool goed om te overwegen of je op twitter wel iets zinnigs te zoeken en te melden heeft. De meeste twitteraars tweeten niet meer dan 1 of 2 keer per week iets en laten daarna steeds minder van zich horen tot ze uiteindelijk helemaal stilvallen. Dat maakt niet zo’n goede indruk op je  volgers (vaak ook ouders en leerlingen).

twitter chart.jpg

In bovenstaande schema kun je zien dat de overgrote meerderheid van de twitteraars niet meer dan 0 tot 10 tweets per maand plaatst. Maar kleine groep produceren meer dan 500 tweets per maand. Dat betekent dat ze per dag bijna 20 keer achter de computer of handheld kruipen om iets te twitten. De vraag is dan nog maar, of dit allemaal wel zinnig is en voor de volgers interessant. Het is dus helemaal niet zo gek als u besluit uiteindelijk niet te gaan twitteren.

Bij twitter draait het er vooral om dat je interessant bent om te volgen. Als je heel weinig tweet, met grote tussenposen ben je niet echt interessant om te volgen. Te veel tweeten wordt ook niet op prijs gesteld. Een twee per dag is vaak voldoende! Ook wat je tweet is belangrijk. Tweet je iets dat echt interessant is voor je doelgroep en is het echt nieuws? Of is je tweet alleen leuk voor je medewerkers of is het al oud nieuws? Dus, als je uiteindelijk besluit dat je je basisschool wilt introduceren op twitter, dan houdt dat dus in dat het met een zekere regelmaat moet gaan gebeuren en dat er iemand binnen de school aangesteld moet die daar de nodige tijd aan kan gaan besteden. Het zelf plaatsen van tweets is niet de enige tijd die je eraan moet besteden. Als je eenmaal gaat twitten, zul je ook met grote regelmaat tweets van anderen moeten gaan lezen en eventueel gaan beantwoorden. Het is niet belangrijk dat je zelf veel mensen gaat volgen, het staat misschien interessant op in je profiel, maar al snel kun je door de vele tweets de bomen door het bos niet meer zien.

Voor wie?

Voor u een twitter account gaat aanmaken is het belangrijk om duidelijk te krijgen voor wie u gaat twitteren. Voor je leerlingen? Vraag je dan af of zij zelf uberhaupt twitteren. Het antwoord op deze vraag is, nauwelijks. Basisschool leerlingen hebben het twitteren nog niet ontdekt en ik denk dat het ook niet echt verstandig is om kinderen in de basisschoolleeftijd al een twitter account in de maag te splitsen. Laat ze maar lekker buitenspelen! Bovendien lopen er ook genoeg griezels rond die via twitter contacten proberen te maken met onschuldige kindjes. In het voortgezet onderwijs daar in tegen groeit het aantal twitterende leerlingen enorm. Meestal zal een basisschool zich met twitter vooral richten op twitterende ouders. Berichten zullen dan vooral gaan over projecten, ouderavonden, activiteiten enz. Je tweets moeten zinnig, boeiend, nieuw en informatief zijn. Je zult je twitter account ook moeten promoten bij je doelgroep. Dit is weer een heel ander onderwerp waar ik graag snel meer over ga schrijven!

 

Kortom, er zijn een aantal zaken die je echt goed moet bekijken voor je een twitter account aanmaakt voor je basisschool:

  • Hoe zit het met mijn doelgroep?
  • Twittert mijn doelgroep?
  • Heb ik of iemand anders de tijd om te gaan twitteren?
  • Het ik iets zinnigs te twitteren?

Heb je een beslissing genomen? Volg mij dan snel op twitter! Ik volg je terug om te kijken wat je allemaal te vertellen hebt!