Tips voor een perfecte schoolfoto

Voor een kind kan het best moeilijk zijn om op de schoolfoto te gaan. Die foto moet namelijk perfect zijn. Je gebruikt de foto immers als foto om te pronken of als pasfoto bijvoorbeeld. Bovendien zal je als ouder die schoolfoto’s willen bewaren en zo door de jaren heen de evolutie van je kind zien. Daarom heeft Schoolfotograaf Nieuweschoolfoto.nl een aantal tips op een rijtje gezet om het moment van de schoolfoto vlot te laten verlopen.

Ga thuis oefenen
Iedereen verwacht van de foto dat die perfect is. Dat kan voor kleinere kinderen best wel eng zijn. Ze kennen de fotograaf niet, waardoor ze zich misschien ongemakkelijk voelen.
Ga daarom thuis oefenen in het poseren. Plaats je kind op een stoeltje, draai het lichaam driekwart en laat hen kijken naar de camera. Op die manier heeft het kind op voorhand al door wat er gaat gebeuren en is het ijs al wat gebroken.

Hou de ogen goed open
Als er geflitst wordt, is het een normale reactie dat je de ogen sluit. Kinderen doen dit zeker. Op foto’s heb je liefst dat het kind zijn Schoolfotopretoogjes ten volle toont. Sommige kinderen hebben hier moeite mee: bij het lachen sluiten ze vaak de oogjes. Of je kind heeft misschien gewoon uit zichzelf leuke spleetvormige oogjes. Oefen daarom thuis goed in het openhouden van de ogen. Ga zelf wat foto’s nemen met een flits. Tel tot drie en laat de flits dan afgaan. Zo zal je kind gewend raken aan flitsen. Laat het kind ook oefenen met uitdrukkingen zoals verbaasd of grappig kijken. Dat zie je veel te weinig op foto’s. Overdrijf hierin niet maar ga zoeken naar een natuurlijke uitdrukking en houding. Ga zelf uitdrukkingen en houdingen voordoen zodat je kind het kan imiteren. Dat helpt.

Bril ophouden voor de foto of niet?
Als je kind een bril draagt, waarom zou je dan een foto kiezen zonder bril? Niet doen! Een bril geeft inderdaad vaak reflectie op een foto, maar dit kan heel gemakkelijk verholpen worden. Laat het kind het hoofd iets naar beneden houden, maar laat het wel naar de fotograaf kijken. Op die manier vangt het glas van de bril de flits niet op. Goeie fotografen zijn dit gewend en helpen het kind hierbij. Oefen thuis wel een beetje zodat je kind gewend raakt aan de pose van het naar beneden kijken en toch de oogjes naar de camera te richten.

Welke kleding en kapsel?
Als het om portretfoto’s gaat, dan is enkel de bovenkleding te zien. Dan kan je kind daaronder zijn gewone spijkerbroek met favoriete sportschoentjes aantrekken. Bij klasfoto’s daarentegen zal de volledige kledij waarschijnlijk wel te zien zijn, tenzij het kind achteraan zal staan. Zorg ervoor dat de kledij bij je kind past. Laat het geen kleren dragen waar hij zich ongemakkelijk in voelt of niet bij hem past. Laat hem geen strak overhemdje dragen als hij daar niet van houdt. Laat het stijve feestkleedje van de dochter toch maar liever in de kast hangen als ze eerder voor haar leuke bloemetjesjurkje kiest. Ze zullen zich veel prettiger voelen en ontspannen als ze hun gewone kleding mogen aantrekken. Voor de haren mag je best iets pittigs kiezen zoals leuke krullen of stoere gel bijvoorbeeld. Dit kan de foto alleen maar opvrolijken. Zorg dat het een kleurrijk geheel wordt. De achtergrond van schoolfoto’s zijn vaak gemêleerd pastel. Tegen deze achtergrond komen enkel frisse kleuren het best tot hun recht.

Geeft een tweede setje kleding mee
Het kan gebeuren dat de fotosessie pas na de speeltijd of tegen het einde van de dag is ingepland. Dan moet je kind de mogelijkheid krijgen op zich speciaal voor de foto op te frissen. Op die manier hoeft het niet met bevlekte of bezweette kleding op de foto te gaan. Geef hen daarom het setje kleding mee waarmee ze op de foto willen. De leraar of juf helpt hen wel met het aan- en uitkleden. Met hun vrolijke outfit gaan ze met veel meer gemak op de foto willen.

Zorg voor plezier
Een schoolfoto is op zich al een eng moment voor een kind. Help het hierbij en laat je kind voelen dat dit vooral prettig kan zijn. Je kind zal met plezier dit moment tegemoet zien als het weet dat jij ze veel plezier wenst. Je kind zal met een stralende foto thuis komen.

 

featured