Typecursus op school als voorbereiding middelbare school

De zomervakantie zit er weer aan te komen en veel kinderen gaan de overstap maken van de basisschool naar de middelbare school. In de meeste basisscholen wordt de tijd na de citotoetsen gebruikt voor afsluitende zaken om de kinderen nog even extra voor te bereiden op de middelbare school en natuurlijk alle leuke zaken als het oefenen voor de eindmusical. Veel scholen bieden hun kinderen speciale workshops aan als robotica, programmeren of een website bouwen. Het is tegenwoordig ook erg handig als de kinderen blind kunnen typen als ze naar de middelbare school gaan. Mijn dochter is vorig jaar naar de middelbare school gegaan en één van de dingen die mij opviel was dat ze veel meer achter de laptop zit dan op de lagere school. Ze moet werkstukken maken, opdrachten op de laptop afmaken, presentaties voorbereiden en zelfs woordjes leren gaat tegenwoordig met de computer. In groep 7 heeft mijn dochter al leren typen met een online typecursus en nu zie ik echt hoeveel profijt ze daarvan heeft.

Spelletjes; weinig toegevoegde waarde

Ik heb al verschillende typecursussen de revue laten passeren. Allemaal doen ze wel zo’n beetje wat je ervan verwacht; je kind leert typen. Bij de ene cursus ligt de focus op spelletjes spelen, bij de andere cursus gaan de kinderen op een interactief avontuur en sommige cursussen richten zich op het feitelijk typen. Mijn voorkeur gaat uit naar de cursussen die wat minder gericht zijn op spelletjes en avonturen en wat meer op het typen. Mijn kinderen hebben verschillende soorten cursussen uitgeprobeerd en ook collega’s hebben hun kinderen laten typen met een typecursus. De conclusie die we allemaal trekken is dat de kinderen het leuk vinden om te leren typen, maar dat de spelletjes in de meeste typecursussen niet echt aantrekkelijk genoeg zijn voor de kinderen en weinig toegevoegde waarde hebben bij het aanleren van het typen.

Schoolversie

De typecursus “Typen voor kinderen – met Julian Ras” is vanaf het nieuwe schooljaar verkrijgbaar als schoolversie voor de groepen 6 t/m 8. De kinderen kunnen in 20 weken een typediploma behalen op school. De typecursus biedt een unieke beleving en motiveert je leerlingen. Daarnaast komen in de typecursus belangrijke onderwerpen over de middelbare school aan de orde. Ideaal dus voor groep 8. De kinderen kunnen op school typen maar ook thuis verder oefenen.

IMG_1713Wij lieten Liam van 9 ging aan de slag met de typecursus. Hij was vorig jaar al eens gestart met een andere online typecursus, maar is daar toen niet serieus mee verder gegaan. Ik denk dat de tijd voor hem nog niet rijp was. Ook de typecursus zelf was niet geschikt voor hem. Dat was een typecursus waar erg veel spelletjes in zaten. Deze spelletjes waren eventjes leuk, maar daar ging de lol snel vanaf en dus ook de interesse in het leren typen ging weg. Er zat weinig vooruitgang in en hij was daardoor slecht te motiveren. Hij begint dus van voren af aan met Ambrasoft.

De typecursus van Ambrasoft, Typen voor kinderen – met Julian Ras, is vernieuwend. De kinderen worden voorbereid op de middelbare school en dan niet alleen op het gebied van typevaardigheid. Ambrasoft maakt gebruik van een vlogger, Julian Ras, bekend van o.a. Dummie de Mummie. Liam vindt het fantastisch.

Typen als voorbereiding op de middelbare school

Julian doet het erg leuk. Hij is een beetje de “leraar” in de typecursus. Hij legt uit wat ze gaan leren tijdens de modules, welke letters er aan bod komen, hoe je je vingers moet plaatsen etc. Maar naast de filmpjes over het typen is Julian ook echt aan het vloggen.  Hij neemt de kinderen bijvoorbeeld mee naar een persdag van Dummie de Mummie en hij laat zien hoe het er op de middelbare school aan toe gaat. Zo krijgen de kinderen informatie over social media, huiswerk maken, verschillende lokalen en de brugklas. Al deze onderwerpen worden ook terug gebracht in de typeopdrachten.

De cursus is eenvoudig opgezet. Het dashboard ziet er overzichtelijk uit en heeft weinig toeters en bellen. Je gaat aan de slag met leren typen; that’s it! Geen afleidingen eromheen met spelletjes waar je uit kunt kiezen, poppetjes die je kunt aankleden of avonturen die je moet gaan volgen.

ambrasoft

Elke module begint met een vlog van Julian en dan; hupsakee, de eerste les! Ik merk dat de opbouw van alle typecursussen zo’n beetje hetzelfde is. Ze beginnen met de letters uit de basisrij die stap voor stap aangeleerd worden totdat je ze in de vingers hebt.

Nadat je een les uit de module hebt gedaan krijg je een overzicht met je resultaten te zien. Je kunt ervoor kiezen de les nog eens te doen om een hogere score te behalen. Als je het voldoende hebt gedaan dan kun je verder met de volgende les van de module. Heb je teveel typefouten gemaakt dan moet je de les overdoen. Zo simpel is het.

Aan het einde van de cursus maak je een eindtoets en krijg je het Ambrasoft typediploma. Dit diploma laat zien dat je de cursus hebt doorlopen en dat je een minimale typesnelheid van 100 aanslagen per minuut hebt met een nauwkeurigheid van 99%.

image002

Onze ervaring

Liam oefent bijna iedere dag ongeveer 15 tot 20 minuten. In die tijd kan hij zo’n twee tot drie lessen afronden. In totaal ongeveer 1 week per module. Er zijn 18 modules, dus in theorie zou hij er 18 weken over moeten doen. Maar, ik ga ervan uit dat hij dit tempo niet gaat volhouden en echt wel dagen of weken heeft waarin hij minder gaat oefenen. Hij concentreert zich echt de volledige 15-20 minuten op het typen. Bij de andere typecursussen zat hij ook 20 minuten achter de computer, maar de helft van de tijd was hij bezig met spelletjes die hij eigenlijk niet eens zo leuk vond. Bij deze cursus is hij echt effectief 20 minuten aan het typen en soms gaat hij nog wat langer door omdat hij “nog even zijn score voor die les wil verbeteren”.

Ik vind “Typen voor kinderen – met Julian Ras” een ideale typecursus voor op school, helemaal voor kinderen uit groep 7 en groep 8. Een leuke insteek met de vlogs van Julian die laat zien hoe het leven op de middelbare school eraan toe gaat, maar ook de teksten uit de oefeningen zijn waardevol voor de kinderen. Doordat de cursus echt volledig gericht is op het typen, is het een zeer effectieve cursus die makkelijk te volgen én vol te houden is. Ook voor oudere kinderen is deze cursus een aanrader. Geen kinderachtig gedoe dus.

 

Hier kunt u een offerte aanvragen voor Typen School