Tips bij Digibord

Pen
Hoe ligt de pen die bij het digibord hoort in de hand? Werkt de pen op batterijen? Hoeveel batterijen zijn er nodig? Mogen het oplaadbare batterijen zijn? Hoe lang gaan de batterijen mee? Sommige pennen moeten ’s avond opgeladen worden in een acculader. Is de pen valbestendig? Wat kost het om een kapotte pen te vervangen? Het kan handig zijn om een reservepen op school in voorraad te hebben, zeker wanneer je afhankelijk bent van de pen om het bord te bedienen.

Whiteboardmarkers
Sommige leveranciers geven aan dat je op hun digitale bord ook met gewone whiteboardmarkers kunt schrijven. Denk er echter aan dat wanneer je het niet binnen korte tijd goed verwijdert, het bord wat kleur van de whiteboardmarkers blijft vasthouden. Vraag je af of je dat wilt bij een ‘duur’ digitaal bord. Vaak is het praktischer om er een gewoon beschrijfbaar whiteboard naast te plaatsen.

Stemkastjes
Is de software bij het bord voorbereid op het werken met stemkastjes (classroom voting system)? Zit er een rf-ontvanger in het bord ingebouwd? Zo niet, wat kost een losse ontvanger voor stemkastjes?

Welke techniek
Er zijn grofweg drie technieken te onderscheiden bij digiborden: elektromagnetisch, druksensitief en ultrasoon-infrarood. Alle technieken hebben voor- en nadelen, uitproberen in de praktijk is daarom belangrijk. Ook zijn er leveranciers die combinaties van technieken aanbieden, zoals bijvoorbeeld Hitachi met de FX Duo.
Uitleg technieken en bijbehorende leveranciers
Beamers
Steeds meer leveranciers bieden een shortthrow beamer aan die aan een arm aan het bord bevestigd is. Dat heeft voordelen omdat je minder last hebt van je eigen schaduw en het is veiliger omdat je minder kans hebt om direct in de straal van de beamer te kijken. Er zijn echter ook ervaringen van scholen die zeggen dat je bij een shortthrow beamer het bord veel vaker moet kalibreren (ijken door met de pen op een aantal punten op het scherm te drukken).
Veiligheidstips bij beamers

In hoogte verstelbaar
Sommige borden zijn in hoogte verstelbaar. De beamer zit dan aan het bord vast en beweegt mee naar boven en naar beneden. Soms is het mogelijk om in de software het scherm naar beneden te scrollen. De regel voor niet verstelbare borden is om ervoor te zorgen dat het bord zo hangt dat een leerkracht de bovenkant van het scherm kan bereiken en dat een leerling tot de helft kan komen. In onderbouwgroepen zou je de borden dus wat lager kunnen hangen. Ook zien we bij scholen de ouderwetse bordtrapjes weer terugkomen, een ander idee is een verlengde digibordpen zoals de Activwand van Promethean.

Service
Hoe staat de leverancier bekend wanneer het om service gaat? Hoeveel garantie krijg je en waarop krijg je garantie? Is er een helpdesk beschikbaar? Is er een onderhoudscontract mogelijk? Vraag naar ervaringen op het forum.