Noordhoff schrijft anti-Israëlische teksten in schoolboek

Ik las vanochtend een artikel in een Israëlische krant over een een VMBO geschiedenis schoolboek van Noordhoff met daarin anti-Israëlische opmerkingen. In het boek “Geschiedeniswerkplaats” staan teksten die niet in balans zijn met wat er werkelijk in de geschiedenis gebeurde.

60741420100196490618no_490X0Zo wordt er in het boek geschreven dat de oprichting van de staat Israël geschiedde nadat David Ben-Gurion, Israël’s eerste Minister President de staat Israël verklaarde nadat Joodse milities moorden hadden gepleegd in Arabische dorpjes, en honderden duizenden Palestijnen gevlucht waren en zich hadden neergestreken in vluchtelingen kampen over de grens.  Het boek laat echter na om de Arabische gruweldaden tegen de Israëlische bevolking te vermelden noch praat het boek over de verschillende invallen door Arabische legers in het Israëlische grondgebied met de bedoeling het te vernietigen.

6074139010011100490327noOok praat het boek over de voormalige Israëlische minister Menachem Begin. In het boek wordt geschreven dat Begin de geschiedenis is ingegaan als vredesstichter. Direct daarna staat:  “….dit is opmerkelijk, want een groot deel van zijn leven stond hij bekend als terrorist en extremist”. Onder zijn foto staat ook de bijschrift Menachem Begin, Terrorist en Vredesstichter, er wordt geen achtergrond geboden bij deze foto of tekst en er wordt niet gesproken over Palestijnse terroristen.

60741380992499640360no_490X0Verderop in het boek staat een foto van een jongen die een steen gooit naar een tank. Onder de foto staat de tekst: “Klein verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied in 2000. Negen dagen later werd deze dertienjarige jongen bij zo’n zelfde actie doodgeschoten”. Deze foto is niet te verifiëren, er is niets bekend over deze foto of deze jongen. Ook schrijven ze niet over de molotovcocktails die toentertijd gegooid werden naar de Israëlische troepen en over de redenen waarom de Israëlische tanks de Palestijnse gebieden introkken.

Het boek schets een verkeerd beeld van Israël en vertelt een niet volledig verhaal over de geschiedenis van de staat Israël.  De Israëlische jongen die dit boek in Israël onder de aandacht bracht vertelt dat hij tijdens zijn eindexamen vragen kreeg waar hij niet mee uit de voeten kon. Hij stond voor het dilemma de vraag naar waarheid te beantwoorden of te beantwoorden zoals het in het boek staat vermeld. Zijn leerkrachten zijn ook van mening dat het boek niet correct is en vertelden hem dat er in oudere versies van het boek nog meer van dit soort uitspraken stonden.

Helaas is Noordhoff telefonisch niet te bereiken voor commentaar.

Het artikel in het Hebreeuws: http://m.ynet.co.il/Articles/4661641

Het artikel in het Engels: http://www.timesofisrael.com/israeli-embassy-slams-outrageous-dutch-textbook/