Pietengym

 

HULP-PIETEN GYMLES

22 november ‘04

 

Als de kinderen de gymzaal binnen komen ligt daar een gevulde jute zak met “fopcadeautjes” er ligt een brief bij de zak. De brief is van sinterklaas, in de brief staat dat sinterklaas inval pieten zoekt omdat de andere hulppieten ziek zijn geworden van het lopen op de daken. Om inval piet te worden moet je eerst goed oefenen. Het is de bedoeling dat de kinderen een parcours afleggen (met een pakje) om zo het pakje netjes af te leveren. Dit is niet gemakkelijk.

De kinderen worden in groepjes verdeeld. Voor ieder groepje is er een pakje (een rode, een blauwe, een groene en een gele). Ieder groepje krijgt een andere opdracht: pakjes overgooien, parcours afleggen met pakje (hindernisbaan), pakjes in de schoorsteen werpen en van dak naar dak springen. Er word doorgewisseld om de 5 minuten

 

Groep Rood:       Groep Blauw:             Groep Groen:             Groep Geel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderdeel

Uitleg

Benodigdheden

 

 

Pakjes overgooien

Er ligt 1 pakje. De kinderen gaan met z’n 3en het pakje overgooien, zonder dat het cadeautje op de grond komt. (anders gaat het stuk en het cadeautje moet heel bij de kinderen aan komen)

 1. cadeautje (1)

 

Overgooien zonder dat het cadeautje kapot gaat. (op de grond komt)

 

Daken springen

Pieten lopen over de daken. Ze moeten wel eens van dak naar dak springen. Dat gaan de kinderen oefenen door van mat naar mat te springen. En van hoepel naar hoepel. Probeer dan nog maar eens het pakje goed vast te houden.

 1. pakjes (3)
 2. matten
 3. hoepels

Springen van mat naar mat met een pakje in je hand.

 

Schoorsteen werpen

De pakjes pieten stoppen cadeautjes in de schoorsteen. Dat gaan de kinderen ook doen. (de korf is een schoorsteen) vanaf een lijn gaan de kinderen proberen om de pakjes in de schoorsteen te mikken.

 1. Een hoge en een lage korf (2)
 2. pakjes (6)

Werpen van de pakjes in de korven.

 

 

Pieten parcours

Er is een hindernis baan uitgezet. Als pieten op pad gaan om cadeautjes rond te brengen, mogen ze niet gezien worden. Daarom moeten ze soms vreemde wegen afleggen. Dit oefenen we d.m.v. een hindernis baan. Het is de bedoeling om het pakje zo snel mogelijk heel af te geven.

 1. banken
 2. hoepels
 3. matten
 4. pionnen
 5. pakjes

Over de bank heen lopen. Door de hoepel kruipen. Springen van mat naar mat. Slalommen om pionnen heen.

 

 

 

 

 3 December 2004

Beste Kwikstaarten,

 

Ik heb een probleem, mijn hulppieten zijn ziek geworden door het lopen op de daken. Ze zijn snotter verkouden en kunnen nu echt het dak niet meer op. Daarom heb ik jullie hulp nodig. Ik ben op zoek naar extra hulp pieten.

Mijn pieten moeten erg voorzichtig zijn met de cadeautjes, het zou natuurlijk niet leuk zijn als de kinderen in Nederland kapotte cadeautjes zouden krijgen.

Ik heb hier nep-pakjes achter gelaten, hiermee mogen jullie oefenen.

Wees er voorzichtig mee, want wie een nepcadeautje niet heel kan houden, die kan dat al helemaal niet met een echte. Jullie gaan oefenen om van dak naar dak te springen.  Om pakjes in de schoorsteen te werpen. Jullie gaan pakjes overgooien en jullie gaan proberen om de cadeautjes heel af te leveren.

 Ik ben benieuwd of jullie dit kunnen, het is moeilijker dan je denkt.

 

 

Groeten van Sinterklaas