Het tuinhekje van Hagrid

Benodigdheden:
  • Pen en papier
Dit is een oefening voor kinderen met een onregelmatige hellingshoek, dus de kinderen die te schuin schrijven, of schots en scheef. Het doel is dat kinderen zich bewust worden van het feit dat té schuin of schots en scheef schrijven minder leesbaar is dan een regelmatig iets voorover hellend handschrift. Er hoort een verhaaltje bij, en dat gaat als volgt:

Harry Potter loopt zich een beetje te vervelen in Zweinstein, en hij denkt: "Kom, ik ga eens bij Hagrid op de thee." Zo gezegd, zo gedaan, en samen met Ron en Hermelien gaan naar Hagrids huisje toe. En voor het huisje van Hagrid ligt een tuintje met een leuk tuinpad, en aan het begin van dat tuinpad staat een tuinhekje.
Schrijf maar eens het woord "tuinhekje" op.
Hagrid laat Harry en zijn vrienden binnen. Maar ze zijn nog geen 5 minuten binnen, of het begint ineens heel hard te waaien. En als Harry naar buiten kijkt, ziet hij dat het tuinhekje steeds verder voorover waait.
Schrijf het woord "tuinhekje" nog een keer, maar nu wat verder voorover gewaaid.
Het gaat steeds harder waaien… het lijkt wel een storm! Het tuinhekje waait nóg verder naar voren.
Schrijf het "tuinhekje" nog maar verder naar voren.
Het waait nu zo hard dat de dakpannen van Hagrids huisje vliegen. En het tuinhekje ligt bijna helemaal om.
Laat het "tuinhekje" maar eens bijna helemaal plat voorover liggen.
En dan ineens… is de wind weg! Hagrid loopt naar buiten. Hij pakt het tuinhekje stevig beet en zet het weer kaarsrecht rechtop.
Schrijf het "tuinhekje" nu maar eens helemaal rechtop.
Als Hagrid weer binnen is, begint het alweer te waaien. Want de storm was eigenlijk een orkaan. En orkanen hebben altijd een oog in het midden, waarin het helemaal windstil is. En als dat oog voorbij is, waait de wind precies de andere kant op. En het tuinhekje waait mee, maar nu naar achteren.
Schrijf het "tuinhekje" nu een beetje schuin naar achteren.
En het waait harder…. en harder….. en het tuinhekje gaat schuiner en schuiner. Tot het bijna helemaal plat achterover ligt.
Schrijf het tuinhekje steeds verder naar achteren tot het bijna plat achterover ligt. En dan is de orkaan echt voorbij. En weer stapt Hagrid naar buiten om het hek rechtop te zetten. Maar het tuinhekje is nou al zo vaak heen en weer gewaaid dat de planken schots en scheef staan.
Schrijf het tuinhekje maar eens helemaal schots en scheef.

Na dit verhaaltje laat je de kinderen de tuinhekjes vergelijken. Welke vinden ze het best leesbaar? En welke zijn helemaal niet goed leesbaar? Laat de kinderen de mooiste tuinhekjes nog maar een keer opschrijven, en verwoorden wat ze moeten doen om een goede hellingshoek te krijgen.

 

Wat proefje

Les over het proeven vanverschillende stoffen op de tong.