Verhaal vertellen met handpop

 

Verhaal vertellen met beer.

 

Ik zit met de beer op schoot, en vertel de kinderen dat deze beer Sjonnie heet, en Sjonnie de Beer komt uit het circus.

Sjonnie heeft jaren in het circus gewerkt samen met Eppie de Clown. Eppie en Sjonnie hadden iedere dag samen een act, een voorstelling.

 

En Sjonnie begint te vertellen over zijn leven in het circus.

 

Ieder morgen stonden Sjonnie en Eppie samen op, dan gingen ze eerst een rondje over het circus lopen om iedereen wakker te maken, maar dat wakker maken deden ze niet gewoon, nee iedere dag gingen Sjonnie en Eppie geintjes uithalen met alle mensen die op het circusterrein woonden. En Sjonnie begint te vertellen.

 

Het was een maandag morgen, ik weet het nog heel goed. De zon scheen al lekker, en ik maakte Eppie wakker. Eppie trok zijn jas en broek aan en we gingen op pad. We liepen eerst even rustig over het terrein heen, toen Eppie opeens wegdook achter een wagen, en hij kwam even later weer terug, met een emmer water, hij deed langzaam de deur van Adrie de Acrobaat open en sloop naar zijn bed en goot zo de hele emmer over zijn hoofd heen, echt waar. Adrie zat natuurlijk meteen rechtop in bed. En was ook niet zo blij, Eppie en ik renden de deur uit het terrein op, en moesten natuurlijk heel hard lachen.

Daarna slopen we naar de wagen van Babet de Ballerina, ook bij haar gingen we naar binnen. Ik vind Babet een hele mooie ballerina, en dat weet Eppie ook, en weet je hoe wat Eppie bij haar deed? Hij pakte haar make-up en ging haar helemaal opmaken, net zoals hijzelf als een clown, en we gingen toen hij klaar was gauw naar buiten en we gingen buiten zitten wachten tot ze wakker werd. Opeens hoorden we een vreselijke gil, en ze was wakker, ze gooide de deur open en gilde, wie heeft dit gedaan, en natuurlijk moesten wij weer ontzettend lachen.

En zo haalden we van alles uit bij de mensen van het circus.

 

Er was alleen 1 iemand waar we niks bij durfden te doen, dat was de circusdirecteur, want die was groot en sterk en natuurlijk de baas. Natuurlijk wilden we wel een grap bij hem uithalen, maar we waren wel bang dat hij dan ontzettend boos zou worden, en dat moet natuurlijk niet.

Zouden jullie dat wel durven? En wat zouden jullie dan doen?

(ga even een kort gesprek aan met de kinderen over wat zij allemaal zouden doen)

Nou dat zou ik wel erg knap vinden als jullie dat zouden durven.

 

Maar weet je dat wij natuurlijk niet alleen maar op het circus waren om iedereen ’s ochtends wakker te maken hè? We moesten natuurlijk ook echt optreden.

Dat deden we 2 keer op een dag, ’s middags en ’s avonds. En weet je Eppie is echt een kluns, hij is af en toe zo stom, hij vergeet dingen, valt over dingen, maar dat is ook niet zo raar, want hij heeft natuurlijk veel te grote schoenen.

Weten jullie ook wat een clown nog meer heeft? Hoe hij eruit ziet.

(gesprek over hoe een clown eruit ziet)

Nou dat is helemaal goed, dat is precies Eppie.

Nou als wij dan moesten optreden ook, dan kwam hij de circus tent ingelopen en dan struikelde hij al over zijn eigen voeten en lag hij natuurlijk al op de grond, heel stom. En dan had hij een ladder staan met daarop een grote emmer vol met water, loopt hij tegen de ladder aan, en ja hoor valt de emmer met water op zijn hoofd.

Maar Eppie is ook heel knap, dan wil hij een zakdoek uit zijn zak pakken, en dan komt er een hele sliert uit zijn zak, allemaal geleurde zakdoeken aan elkaar vast. Knap hè.

En weet je wat ik ook zo knap vind aan Eppie, dan plaats hij een ballon op, zo’n hele lange, en dan maakt hij daar een diertje van. Een hond bijvoorbeeld. Goed hè?

En ik mag Eppie altijd helpen, met van alles en nog wat. En dat vind ik echt ontzettend leuk.

 

Maar jongen ik ben nu wel erg moe geworden van het vertellen, ik denk dat ik maar even moet gaan slapen, hebben jullie een mooi plekje voor mij, waar ik even kan gaan liggen?

(laat de kinderen een plekje zoeken waar Sjonnie kan gaan liggen)

 

Bedankt dat ik vandaag bij jullie in de klas mocht zijn. Vonden jullie het ook leuk?

Nou ik ga nu liggen slapen, en als jullie naar huis gaan hoop ik dat ik nog even wakker ben.

 

(pak Sjonnie er nog even bij als je de dag afsluit in de kring)