Lesidee en werkblad Sint Maarten

 Geschiedenis van Sint Maarten

11 November

In Nederland vieren wij het Sint Maarten feest. Dit wordt elk jaar op 11 november gevierd.

Een aantal weken van te voren wordt er in sommige delen van het land al begonnen met de voorbereidingen voor dit feest. Kinderen van groep 1 t/m 8 gaan dan hun lampion maken. Elk jaar maken ze weer een nieuwe en andere lampion. Van Harry Potter tot slakken.

Op 11 november wordt er vaak op school nog even een rondtochtje gemaakt en dan gaat het feest echt beginnen. Kinderen gaan zenuwachtig naar huis en wachten vol spanning tot het donker wordt. Ze kijken vaak op straat om te zien of er al andere kinderen lopen en hebben de jas vaak al veel te vroeg aan.

Maar als het dan toch echt donker begint te worden gaan de eerste kinderen de straat op. Overal op straat zie je lichtjes van de mooie zelf gemaakte lampions.

Bij de deuren wordt een mooi liedje gezongen en krijgen de kinderen een lekker snoepje of een mandarijn mee. Tegen acht uur zijn de meeste kinderen weer binnen. De mensen bij de deur hebben lege schalen en de kinderen gooien in huis hun tas met snoep over de grond of tafel. Even kijken wat je dit jaar allemaal weer hebt gekregen….

Martinus

Waarom vieren we dit feest eigenlijk? Het feest heet Sint Maarten, maar wie is dat geweest?

Martinus van Tours werd in 316 naar Christus geboren in Sabaria. Dat heet nu Hongarije. Toen Martinus 10 jaar was ging hij als leerling naar het klooster. Maar toen Maarten 15 werd besloot hij om bij het leger te gaan. Dit was het Romeinse leger. Hij vertrok om te gaan vechten in Gallie, dat is nu Frankrijk.

Toen Maarten bij de stadspoort van Amiens kwam, dit is een stad in Frankrijk, zat daar een bedelaar. De bedelaar was helemaal naakt. Hij klampte zich aan Maarten vast en vroeg: "Heeft u een almoes voor deze oude man".

Maar Maarten had helemaal geen geld. Hij had zijn soldij nog niet gekregen. Hij wilde ook niet zomaar de man voorbij rijden. Toen dacht hij aan de mantel die hij aan had. De ene helft van zijn mantel was bezit van de Romeinen, maar de andere helft was van hem zelf.

Maarten pakte zijn zwaard en hakte zijn mantel door de helft. De ene helft gaf hij aan de naakte bedelaar en de andere helft hield hij zelf.

Sint Martinus

In een droom van Maarten sprak Christus toen tot hem. Hij bedankte Maarten dat hij de helft van zijn mantel aan de bedelaar had gegeven.

Toen wist Maarten het zeker. Op 18 jarige leeftijd verliet hij het leger en liet hij zich dopen. Maarten wilde zijn verdere leven helemaal aan God wijden en ging als een kluizenaar wonen ten zuiden van Poitiers. In 371 overleed de bisschop van Tours. Er kwam iemand naar Maarten toe om te vragen of hij bisschop wilde worden. Maarten wilde liever zijn kluizenaars bestaan leiden en besloot het niet te doen.

Toch wisten ze hem naar Tours te krijgen door een smoes te bedenken. Toen Maarten eenmaal in Tours was kon hij geen nee meer zeggen. Hij besloot bisschop van Tours te worden.

Maar ook toen hij bisschop was leefde hij nog heel eenvoudig. Hij geen vaak op reis om kloosters te stichten en om mensen tot het christelijke geloof te bekeren.

Op een van die reizen overleed Sint Martinus. Dat was op 8 november 397 in Candes. Hij werd op 11 november in Tours begraven.

Werkblad

Werkblad los verkrijgbaar via de download button bovenaan de les. 

 

Dansles

De kinderen gaan dansen op verschillende muziekjes wat met water/zee te maken heeft.