Plattegrond maken

 

Inleiding: de leerkracht leidt de kinderen in door ze een plattegrond te geven van een dierenpark, leuk staat aangegeven waar je de pinguins kunt vinden waar je de show van de dolfijnen kunt zien als je de juiste weggetjes volgt (dit kun je uit een folder halen van een attractie park of dierenpark, staat meestal een plattegrond in van het park). je vraagt eerst of de kinderen dit wel eens eerder hebben gezien en of ze weten wat een plattegrond is en waarom mensen die gebruiken. zelf vertel je als aanvulling er ook iets kort over.
 
 
Kern: je hebt zelf al als voorbereiding op een groot vel een plattegrond van het lokaal gemaakt en 1 op een a4 blad die je kopieert voor elk kind. (hierop staan de tafels en stoelen waar de kinderen zitten en de kasten, het bord kortom het hele klaslokaal van bovenaf gezien) dan vraag je de kinderen of zij weten waarvan dit een plattegrond is hebben zij het geraden dan ga je vragen stellen zoals: wie weet wat dit eigenlijk is (wijst een kast aan kinderen benoemen diT) of wie weet waar de meester zit waar kun je dat vinden op de plattegrond? daar zetten we dan de "m" van Meester in.zo stel je nog een aantal vragen daarna over de kinderen zelf zoals: leerling aanwijzen en hem vragen of hij op het grote vel papier kan aanwijzen waar hij zit en waar een klasgenootje van hem zit.
zo bekijk je dus stap voor stap met de kinderen waar iedereen zit en waar alles staat.
 
 
Afsluiting: Dit is heel leuk om te doen, ik spreek uit ervaring. je kunt het heel leuk maken door te zeggen het tafeltje dat ik nu aankruis, welk kind zit daaraan? (leerlingen mogen dit zeggen) en dat kind krijgt dan een echt snoepje. nu kruist de leerkracht weer een tafeltje aan en de leerlingen moeten raden welk kind een snoepje krijgt. daarna mogen een aantal leerlingen zelf een tafeltje of meer tafeltjes aankruisen en die kinderen die aan die tafel zitten krijgen ook weer een snoepje. net zolang tot iedereen een snoepje heeft. (je kunt ook een grapje uithalen door een kruisje op de kast te zetten of op de vloer, kijken of de kinderen in de gaten hebben dat daar geen leerlingen zitten). leerlingen kunnen na afloop de plattegrond nog mooi inkleuren en naar huis meenemen.

Drama Lente

Teacher-in-role vertelpantomine. Samen met de kleuters beleef je een lenteverhaal.