Restaurant-opdrachten

Copyright © 2000 – 2001 Lesidee. Alle rechten voorbehouden.
Voor meer lesideeën: ga naar www.lesidee.nl
Werkjes bij het thema ‘Het restaurant’
 
1.
Voorbereidend rekenen; het plakken van een reeks op de rand van een voorgetekend
bord, daarna wordt het eten wat de kinderen erg graag lusten erop getekend. En kan
het bord op een zelfgemaakte place -mat geplakt worden voorzien van een vork, lepel
en mes.
2. Van brooddeeg worden allerlei voedselprodukten gemaakt, bijv. erwten, bonen, worteltjes,   
hamburgers, kroketten,  frikadellen, aardappelblokjes, patat, krieltjes, schijfjes, worteltjes etc.
Het deeg heeft daarna een lange baktijd en wordt daarna gelakt.
 
Oventemperaturen
Rauwe figuren – 80 graden Celsius
Na 2 uur – 100 graden Celsius
Na 6 uur – 120 graden Celsius
Als u wilt dat het deeg bruin wordt, verhoogt u de temperatuur naar 180 graden Celsius,
maar controleer wel elke 5 minuten of het model al bruin is.
Als u het deeg ’s nachts wilt bakken, zet de oven dan op 100 graden Celsius.
 
Tip: 
 
Wanneer je bij de maken van het brooddeeg wat gekleurde verf toevoegt (enkele lepeltjes
plakkaatverf is meestal voldoende), krijg je prachtig gekleurd brooddeeg wat dan
achteraf niet meer geschilderd hoeft te worden.
 
1.
Een zakje vouwen met daarin patat van schuim of stokjes of van papier. Zie
2.
Een rechthoekig bakje vouwen met daarin een croquet van een closetrol of een
frikadel van een keukenrol. Het bakje vouw je van 16 vierkantjes en je knipt één reep
eraf. Zie http://members1.chello.nl/~h.vnoort of zoek bij ilse op vouwwerkjes.
3.
Maak een schort van een lapje stof. Naai aan de bovenkant een tunnel en rijg daar
draad door. Versier het schortje met verf of viltstiften of draadjes wol plakken of
borduren.
4.
Maak een koksmuts, schrijf of stempel je naam erop en voor de jongste kleuters plak
een reeks op de rand. De muts maak je van een witte rand met boven op wit
crêpepapier.
5.
Maak een menukaart van plaatjes die uit een folder komen of teken de gerechten.
6.
Er worden servetjes ontworpen.
7.
Maak een reclamebord en/of een bord met de naam van het restaurant.
8.
Maak een kok. Zie weer bij vouwwerkjes onder kok en doktersjas, wat een koksjas
kan worden